Молочний лиман вимагає нашої негайної допомоги

Екологи, рибалки та представники громадськості закликають жителів громади та власників курортного бізнесу врятувати унікальну екосистему нашого краю та вирішити проблему із кирилівськими пляжами.

Проблема розчистки та сталого ефективного функціонування промоїни знов набула актуальності навесні цього року. І це не зважаючи на те, що депутати Запорізької обласної ради, формуючи та приймаючи бюджет 2018 року взимку минулого заклали на догляд за промоїною майже 4 мільйони гривень. Розпорядником коштів виступає Департамент екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації. Проект цих робіт вже затверджений Міністерством екології та природних ресурсів України.

Три етапи

Відповідно до документу, фірма-підрядник, використовуючи земпристрій, повинна проводити розчистку дна промоїни на глибину 2 метри три рази на рік.

Перший етап робіт повинен був розпочатися 20 березня. Він включає в себе відкриття промоїни з боку Азовського моря. Для цього потрібно було розчистити близько 610 метрів каналу від піску. Далі потрібно було здійснити прохід земпристроєм по каналу від лиману до моря та створити у на дні моря на вході у промоїну котлован. Він потрібен для того, щоб до наступного етапу розчистки пісок накопичувався саме у ньому і не зачиняв самого каналу. Після здійснення цих робіт за проектом настає режим тиші для того, щоб риба спокійно зайшла у лиман для нересту.

Другий етап включає в собі новий прохід земпристроєм по дну промоїни та моря у липні після традиційних сезонних червневих вітрів, які зазвичай наносять багато піску. Це дозволить підтримувати наповненість Молочного лиману і, відповідно, рівень його солоності, необхідні для нормального існування у ньому промислової риби.

Третій етап — ще одна розчистка дна промоїни та моря у вересні, перед сезонною міграцією риби з лиману до моря.

Знов затримка

Однак, нажаль, проведення відкритих торгів на визначення підрядної організації, яка повинна здійснювати ці роботи заблоковано.

«На цей час процедура торгів заблокована через подання скарги одним з учасників торгів. Згідно Закону розгляд скарги зупиняє перебіг строків, установлених для укладання договору.

Зважаючи на обставини, розпочати роботи у березні 2018 року, що передбачено ПКД, не має можливості», — зазначається в листі директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Віталія Гордієнка до директора Приазовського національного природного парку Дмитра Воловика.

У листі Віталій Гордієнко також просить ПНПП забезпечити підтримку діючого гирла лиману та провести інші заходи щодо підтримання оптимального гідрологічного режиму Молочного лиману. Проведення нового тендеру  триватиме близько 45 діб.

Допомагатиме громадськість

Подібна ситуація із розчисткою промоїни виникала вже навесні минулого року. Тоді владі із розчисткою промоїни допомогли громадські організації, небайдужі рибалки та Кирилівська селищна рада. Риба благополучна зайшла до лиману на нерест.

На нараді з питань стану справ щодо функціонування установ природно-заповідного фонду Запорізької області, яка відбулася 2 квітня у облдержадміністрації, Дмитро Воловик повідомив, що у зв’язку з обмеженим фінансуванням парк самостійно не в змозі провести розчистку промоїни.

До рятування лиману та риби знов підключились громадські організації. Керівник Асоціації «Міжобласна Північно-Азовська спілка рибалок» Рената Чернишова повідомила що на рахунках Асоціації, риболовецьких колгоспів та інших господарств Донецької та Запорізької областей є кошти, які можна залучити на розчистку промоїни. До того ж для вирішення проблеми із розчисткою каналу пообіцяли підключитися кирилівська влада та місцеві громадські організації.

Врятуймо лиман разом

Зараз на промоїну вже завезено техніку для розчистки. Робити її, за словами Дмитра Воловика, треба негайно. Риба вже знаходиться біля каналу і готова піти на нерест. На нараді у Кирилівській селищній раді, яка відбулася 5 квітня за участю керівників ПНПП, громадських організацій та селищного голови Івана Малєєва, було вирішено не тільки розпочати роботи з прочистки а й почати збір коштів на забудову у морі геотуби. Ця споруда вирішить проблему замулювання промоїни піском під час сезонних вітрів.

— Коли роки 4 тому силами активістів була встановлена геотуба, то проблема закриття та занесення промоїни була вирішена на півтора-два роки. Риба спокійно заходила до лиману та нерестилася там, а потім виходила. До того ж і сам лиман набув своїх природних розмірів, — каже Дмитро Воловик. — Проте цю споруду було знищено і через це ми зараз маємо велику проблему. Одноразова прочистка гирла її не вирішить. Зараз рівень солоності у Молочному лимані становіть 56 проміле. У 2016 році він був 35 проміле. Критичний рівень солоності — 60 проміле. При ньому риба почне масово вимирати. Отже, якщо промоїну розчистити, запустити туди рибу, а потім дочекатися доки гирло знов занесе піском, то вода, випаровуючись влітку з лиману, набуде критичної солоності і ми будемо мати катастрофу жахливішу за ту, що сталася восени 2017 року. Тому я вважаю, що рибу взагалі не треба запускати у Молочний лиман, якщо після цього постійно не доглядати за станом промоїни.

Геотуба представляє з себе великий довгий мішок, який земпристрій наповнює піском. Цей мішок розташовують зліва від промоїни з берега у море. Його завдання — затримка піску, яку несе течією, коли на узбережжі вирують сезонні східні вітри. Однак із метою захисту Геотуби на ній зверху треба зробити шар-броню з пескобетону. Коштів на ці споруди немає.

Тому на нараді у Кирилівці било вирішено звернутись про фінансову допомогу до усіх небайдужих людей та організацій, які мають бажання врятувати Молочний лиман та його унікальну екосистему. Кошти на придбання геотуби та захисного шару для неї можна перераховувати на рахунки Асоціації «Міжобласна Північно-Азовська спілка рибалок» або ГО «Кирилівка-курорт». Ця споруда є спасінням для Молочного лиману та риби, яка заходить туди на нерест.

Пісок для пляжів

Ще одна велика проблема промоїни — пагорби піску, який накопичився вздовж її берегів за роки прочистки. За природоохоронними законами України цей пісок не можна реалізовувати чи вивозити за межі ПНПП. Проте Парк має право переміщувати його по своїй території.  Тому Дмитро Воловик пропонує Кирилівській селищній раді та керівникам баз відпочинку, дитячих таборів, пансіонатів вирішити проблему підмивання пляжів нашого курортного селища.

— За законом пляжі Кирилівки відносяться до природоохоронної території нашого нацпарку. Нам треба разом із керівництвом Кирилівки створити комісію та визначитись із місцями де існує проблема із пляжами та об’ємами піску, який потрібно туди завезти, — каже Дмитро Воловик. — Ми готові під контролем представників Кирилівської селищної ради, правоохоронних органів переміщувати пісок туди де він потрібен. Проте ми не в змозі здійснювати його транспортування.

На найближчій нараді директорів баз відпочинку Кирилівки владою та керівництвом ПНПП буде запропоновано власникам курортного бізнесу вирішити їхні проблеми із пляжами. Від них вимагатиметься лише здійснити транспортування піску.

Тож спільними зусиллями місцевої влади, екологів ПНПП, рибалок та представників громадських організацій можна вирішити нагальні проблеми курорту та збереження природних ресурсів нашого кирилівського краю.

Поділитися новиною в соцмережах:

Може бути цікаво: