Проблему берегоукріплення обговорили в Кирилівці

В приміщенні Кирилівської селищної ради, 8 червня, зібралися представники баз відпочинку , керівництво громадської організації «Кирилівка курорт» та представник Національного парку для обговорення проблеми зменшення пляжної території.

Для допомоги у вирішенні проблеми до Кирилівки завітали і спеціалісти в цій області. Це директор «Савкомплект» Олександр Бережицький і представник державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Укрпівдендіпроводгосп», основним напрямком діяльності якого є берегоукріплення Олег Чижик.

З того моменту як почалися негаразди із розчищенням промоїни багато баз відпочинку та дитячі табори втратили свій берег. Більшість оздоровчих закладів намагаються виправити ситуацію своїми силами, але це приносить лише короткочасний результат.

— 4 роки тому силами активістів була встановлена геотуба. — розповів селищний голова Іван Малєєв. —  Тоді проблема закриття та занесення промоїни була вирішена на півтора-два роки. Риба спокійно заходила до лиману та нерестилася там, а потім виходила. До того ж і сам лиман набув своїх природних розмірів. Проте цю споруду було знищено і через це ми зараз маємо велику проблему. Одноразова прочистка гирла її не вирішить.

Олег Чижик запевнив, що у його інституту, який є головним проектним інституту держводагенства України,  вже великий досвід у вирішенні подібних питань.  Він зазначив, що все щоб не робили оздоровчі заклади біля своєї території буде безрезультатним, поки не вирішиться проблема з промоїною. ЇЇ обов’язково потрібно розчистити та підтримувати у задовільному стані. Тоді, поступово проблема з пляжем зникне.

Всі ті дії, які зараз відбуваються на промоїні є короткочасними.  Для вирішення проблеми потрібен достатньо опрацьований якісний проект.  В нашій ситуації найоптимальнішим варіантом є встановлення геотуби. Це також є найшвидшим вирішенням цього питання. Олег Чижик зазначив, що у геотуби є свій термін використання. Вона буде працювати до тих пір поки її кишеня не буде заповнена. Щоб продовжити термін її використання потрібно встановити дві геотуби, для того, щоб канал працював і не замулювався.  І тільки після цього вже можна буде говорити про берегоукріплення території кожного оздоровчого закладу.

Ще одним варіантом вирішенням проблеми з промоїною є придбання земснаряду, який буде постійно там знаходиться. Якщо згадати роки роботи «Рибколсгоспа», коли ця техніка була присутня на промоїні, проблем з берегом майже не було.

Проблему потрібно вирішувати спільними зусиллями. Кожен  оздоровчий заклад, який зацікавлений у збереженні берегової території , повинен приймати безпосередню участь у розчистці промоїни.

Поділитися новиною в соцмережах:

Може бути цікаво: