Іноземний інвестор планує побудувати біля Кирилівки найбільшу в Європі вітрову електростанцію Зофія

Про це йшла мова на офіційній зустрічі голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Туринка із віцепрезидентом компанії NBT Торстейном Йенссеном та регіональним менеджером компанії NBT Владиславом Казаком.

Компанія NBT (Норвегія) планує побудувати в Запорізькій області найбільшу в Європі вітрову електростанцію Зофія.

– Наскільки мені відомо, ця вітрова електростанція вже буде не першим вашим інвестиційним проєктом в Україні. Приємно, що інвестори обирають наш регіон. Для нас важливо на початку роботи з інвестором вести діалог, аби робота продовжувалась і всі були задоволені. Нам головне, щоб були задоволені наші люди, адже це їхній дім. Ви будуєте на їхній землі. Зі свого боку можу сказати, хотілось би, щоб податки залишалися в нашій області, матеріали для будівництва по можливості були українськими і звичайно були залучені місцеві робітники, – привітав норвезьких інвесторів Віталій Туринок.

Торстейн Йенссен повідомив, що в Херсонській області зараз триває будівництво найбільшої вітрової ферми «Сиваш» в Україні. Компанія NBT інвестує додатково 1,1 млрд євро у найбільшу в Європі берегову вітрову електростанцію Зофія, що буде розташована на територіях Якимівської і Кирилівської ОТГ.

– Ми переконані, що така значна інвестиція міжнародного інвестора матиме великі переваги для сектору відновлюваної енергетики України та сприятиме залученню додаткових іноземних інвестицій в Україну. У зв’язку з тим, що ми тільки починаємо працювати у вашій області, ми просимо про допомогу. Зокрема, хотілось би зібратися за круглим столом з представниками всіх причетних структур та познайомитися. Ми  представили б свою компанію. Також у нас є програма взаємодії з громадами. Місцеві жителі надсилають пропозиції і ми фінансуємо найбільш проблемні та важливі об’єкти, – зазначив Торстейн Йенссен.

Віталій Туринок запевнив, що така зустріч у форматі круглого столу відбудеться обов’язково, адже місцеві жителі мають право знати, що будується і хто будує на їхній території. Посадовець також підкреслив, що нині ведеться активна боротьба з корупцією серед чиновників, тому у разі виникнення «незрозумілих» ситуацій інвестори можуть одразу звертатись до нього напряму.

Довідково.

За інформацією Управління зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрації, у січні 2019 року в Давосі норвезька NBT підписала інвестиційну угоду про будівництво вітропарку Zophia (Зофія) на 742,5 МВт. Реалізація проєкту запланована до 2022 року, а орієнтовна вартість становить 1,1 млрд євро.

У рамках  проєкту заплановано побудувати 120 вітроелектроустановок. На будівництві орієнтовно буде залучено до 500 осіб. Роботу вітрогенераторів після завершення будівництва будуть забезпечувати 150-200 осіб.

У липні в Якимівській райдержадміністрації відбулася презентація та слухання проєкту щодо розміщення вітрогенераторів на територіях Якимівської і Кирилівської ОТГ. За результатами зборів було погоджено розміщення 80-200 вітрогенераторів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА

Поділитися новиною в соцмережах:

Може бути цікаво: