Як пандемія коронавірусу вплинула на економіку та життєдіяльність Кирилівської ОТГ

Бюджет недорахувався більше 30% власних надходжень, курортний сезон розпочався майже із місячною затримкою, багато планів з розвитку інфраструктури прийшлося перенести на краще майбутнє.

Через карантин, що був об’явлений в Україні з приводу пандемії коронавірусу постраждала економіка країни. У травні 2020 року доходи бюджету України скоротилися на 30,8 млрд. грн. або на  29,6% в порівнянні з минулим роком, свідчать дані Держказначейства. Все це сталося через величезні втрати бізнесу та, як наслідок, зростання рівня безробіття  у державі.

Майже усі бюджети, усіх регіонів та адміністративних центрів держави недорахувалися запланованих надходжень. Звісно це сказалося на розвитку інфраструктури усіх територій. Не стала виключенням і Кирилівська ОТГ.

На сьогодні, за підсумками першого півріччя 2020 року, бюджет Кирилівської ОТГ виконаний лише на 68,26%. За словами заступника кирилівського селищного голови з фінансової частини – бюджету Інни Бойко, с запланованих на 6 місяців цього року власних надходжень у розмірі 36,89 млн. грн. бюджет ОТГ отримав лише 25,18 млн. грн. Тобто, через введення карантину з коронавірусу громада недорахувалася 11,71 млн. грн. У інших регіонах країни і Запорізької області, зокрема, ситуація не ліпша.  Через таку фінансову кризу стало неможливим реалізувати багато планів з благоустрою, які приймалися на початку року, під час затвердження бюджету.

— Дуже прикро, що нам не вдається вчасно і відповідно до планів провести ремонт доріг,  реконструкції  тротуарів, інші роботи з благоустрою. Криза, викликана карантином через пандемію коронавірусу боляче вдарила по нашому бюджету, — каже кирилівський селищний голова Іван Малєєв. — Проте ми розставили бюджетні пріоритети так, щоб навіть у такі скрутні часи зробити все, щоб забезпечити сталу роботу служб, які  відповідають за життєдіяльність громади. В нас працюють комунальні підприємства, вчасно сплачується зарплатня співробітникам бюджетної сфери,  діючі об’єкти інфраструктури забезпечені усім необхідним.

Майже усі роботи з благоустрою населених пунктів громади проводяться за рахунок інвестиційних кошті, коштів отриманих від грантів та участі у різноманітних конкурсів щодо розвитку територіальних громад.

— Ми розуміємо, як важливо розвиватися нашій ОТГ. Зараз ми значно активізували роботу з залучення на проєкти розвитку інфраструктури коштів від різноманітних міжнародних організацій, каже перший заступник селищного голови Марина Логінова. — Прикладом цьому є відкриття скверу у Охрімівці, відновлення освітлення на вулиці Коса Федотова, майбутній ремонт Азовської амбулаторії.

У той же час фінансисти селищної ради покладають надії на курортний сезон та податкові надходження від діяльності суб’єктів курортного бізнесу. Хоча і тут великих планів та очікувань будувати не варто.  Карантин вніс свої корективи і у курортну діяльність громади. Фактично сезон стартував з кінця, а не з початку червня. Зараз у липні у будні Кирилівка заповнена відпочиваючими на 35-40%, а у вихідні — на 60-70%. Через закриті кордони у Кирилівку не можуть приїхати гості з Білорусі та інших країн. Все це звісно вдарить по очікуванням бізнесу від курортного сезона і, як наслідок, по бюджетним надходженням.

У той же час селищний голова Іван Малєєв наголошує, що нам усім не слід забувати про карантинні правила і обмеження, щоб не втратити те що хоча б зараз маємо. Поки ситуація із коронавірусом у громаді знаходиться під контролем влади та медиків. Не зафіксовано жодного факту захворюванності і дуже радує, що більшість керівників баз відпочинку розуміють важливість дотримання карантинних норм.

— Ми робимо усе, щоб сезон пройшов стабільно та успішно і дуже сподіваємось на підтримку та солідарність від бізнесу у цьому питанні, — каже Іван Малєєв. — Криза рано чи пізно мине і треба робити все, щоб для нас вона мала мінімальні наслідки.

Поділитися новиною в соцмережах:

Може бути цікаво: