Керівництво громади та області разом із екологами підбили підсумки курортного сезону

Літо 2021 року виявилось провальним для курортів Приазов'я Запорізької області , проте посадовці впевнені, що розвиток інфраструктури курортів та подовження сезону зможуть вирішити проблеми оздоровчих сезонів майбутніх років.

У Кирилівському Будинку культури №2 7 вересня відбулось засідання колегії Запорізької обласної державної адміністрації. Головним питанням для нашого регіону, що розглядалося на засіданні, було підбиття підсумків оздоровчого сезону на Азовському узбережжі Запорізької області та розглядання причин природних проблем, які заважають якісному його проведенню. Перед початком розглядання цієї проблеми керівник Запорізької області Олександр Старух із побажанням міцного співробітництва подарував кирилівському селищному голові Івану Малєєву старовинну черепицю,якій вже більше 100 років та яку виготовляли майстри Запорізького краю.

На засіданні колегії було відзначено, що проблеми нашестя медуз та викидання на берег значної кількості водоростей стали основними причинами провалів курортних сезонів останніх років.

— Якщо наші курорти не відвідуватимуть туристи, то й інші громади півдня не матимуть доходів. Тому варто детально вивчити питання «осолонення» і збільшення кількості медуз. Ці проблеми варто вирішувати системно та разом, — зазначив голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух під час обговорення питання.

Представники курортного бізнесу змушені шукати виходи з ситуації що склалася та постійно покращують інфраструктуру, щоб підвищити якість послуг, що надаються. Один із варіантів вирішення проблеми — будування басейнів на базах відпочинку. У туристичних закладах Коси Федотової вже є 30 басейнів, 5 з яких мають підігрів і можуть працювати з кінця квітня до кінця жовтня. На базах коси Пересип функціонує 31 басейн, один із підігрівом. За прогнозами Кирилівської селищної ради, за 1-2 роки майже кожен об’єкт курортного бізнесу на косах матиме хоча б один басейн. Разом з тим, власники закладів відпочинку планують забезпечити частину номерного фонду і об’єкти громадського харчування опаленням, щоб максимально продовжити проведення курортно-оздоровчого сезону.

Цьогорічний сезон був найгіршим з усіх попередніх, оскільки у червні стояла прохолодна погода із дощами та зливами, а у липні на узбережжі почалося нашестя медуз, що стало причиною закінчення курортного сезону на 2 тижні раніше ніж планувалося.

Ситуацію із появленням у Азові великої кількості медуз прокоментував директор Приазовського національного природного парку Дмитро Воловик. За його словами за останні декілька років солоність Азовського моря значно збільшилася, що призвело до заходу з Чорного моря у Азовське медуз. Дмитро Іванович каже, що головні причини збільшення рівня солоності у Азовському морі — недостатня кількість прісної води рік, які впадають у нього та підвищення середньорічної температури, що призводить до збільшення випарювання морської води.

Зменшення надходження прісної води рік у море пов’язане із господарською діяльністю людини: на ріках встановлене багато дамб (у тому числі і незаконних), а їхні русла замулилися та потребують розчистки.  При цьому більшість прісної води у Азовське море надходить з рік Дон та Кубань, які протікають по території Російської Федерації, і саме зменшення надходження прісної води від них стало головною причиною збільшення солоності у Азовському морі.

За словами Дмитра Воловіка,  методів боротьби із нашестям медуз, окрім встановлення у морі загороджувальних споруд у вигляді сітки, наука не знає. Також директор ПНПП дав невтішний прогноз на майбутні роки, зазначивши, що ситуація із медузами у Азовському морі навряд чи зміниться, якщо нічого не робити із ріками, які в нього впадають.

Кирилівський селищний голова Іван Малєєв додав, що ще одним фактором провалу курортного сезону стала велика антирекламна кампанія проти Кирилівки та інших курортів Азовського моря у центральних інтернет-виданнях та загальноукраїньских ЗМІ.

— Через незрозумілу атаку всеукраїнських видань та телеканалів ми втратили багато туристів. Повернути втраченого туриста дуже нелегко, тому в нас єдиний шлях — покращення якості надання послуг на фоні подовження курортного сезону, — зазначив Іван Володимирович.

Голова Кирилівської громади також відзначив, що спільне рішення облдержадміністрації, керівництва Мелітополя та району та керівництва Кирилівки проблеми із водопостачанням та каналізуванням нашого курортного селища значно покращить розвиток інфраструктури Кирилівки та зробить її більш туристично привабливою.

Поділитися новиною в соцмережах:

Може бути цікаво: